Stadsschilderingen

 1. Stadsschilderingen
  Event on 2014-06-26 20:30:00
  Meer dan 100 volwassenen en kinderen uit de koren van Zemst, Steenokkerzeel, Grimbergen, Kapelle Op-den-Bos, Opwijk, Meise en Vilvoorde EN strijkers van de Academie van Grimbergen werken samen aan een unieke project o.l.v. Stijn Kolacny.

  Doelgroep
  Jongeren vanaf 15 jaar (15+), Volwassenen (18+)
  Tags
  koren Stijn Kolacny
  Meer dan 100 volwassenen en kinderen uit de koren van Zemst, Steenokkerzeel, Grimbergen, Kapelle Op-den-Bos, Opwijk, Meise en Vilvoorde EN strijkers van de Academie van Grimbergen werken samen aan een unieke project o.l.v. Stijn Kolacny. Het eindresultaat wordt een multimediale voorstelling in het prachtige decor van de abdijkerk van Grimbergen.

  Stijn Kolacny (SCALA) houdt ervan om zang in verband met andere hedendaagse kunstvormen te brengen. Momenteel zet hij zijn schouders onder een groots multimediaal project, waarin de muziek niet alleen auditief prikkelt, maar minstens evenzeer visueel. Achter het opzet schuilt de idee dat componisten, musici, zangers -zowel professionele als amateurs- en specialisten uit kunstvormen zoals fotografie of video elkaar oeverloos kunnen inspireren.

  Credits: Stijn Kolacny: artistieke cordinatie | Jeroen De Brauwer: muziek |Yannick De Pauw: sampling & electronica | Luc Morren: regie, enscenering, teksten | Tine Laureyns: actrice | Lokke Dieltiens: choreograaf, regie |Michiel Hendryckx: beelden | Roderick Bedaux: V-jee |koorleden: Regio Noordrand | strijkers: Academie Grimbergen

  Org. Cc Strombeek i.s.m. de Cultuur- en Gemeenschapscentra Regio Noordrand, Met de steun van de Provincie Vlaams-Brabant, Cultuur 7, Ring TV

  Interview met Stijn Kolacny (door Viviane Redant)

  Stijn Kolacny houdt ervan om zang in verband met andere hedendaagse kunstvormen te brengen. Momenteel zet hij zijn schouders onder een groots multimediaal project, waarin de muziek niet alleen auditief prikkelt, maar minstens evenzeer visueel. Achter het opzet schuilt de idee dat componisten, musici, zangers -zowel professionele als amateurs- en specialisten uit kunstvormen zoals fotografie of video elkaar oeverloos kunnen inspireren.

  -Nooit tweemaal achter elkaar hetzelfde doen, is dat het credo van Stijn Kolacny?

  De nagel op de kop. Ik heb behoefte aan variatie. Dat begon al van kinds af aan en zeker in mijn studententijd. Het was niet voldoende dat ik piano studeerde, er moest ook viool bij. Ik zong in een koortje, maar musiceerde daarnaast ook in een jeugdorkestje, speelde mee in het schooltoneel. Er is altijd de neiging geweest, of veeleer de drang, om meerdere dingen uit te proberen. De nieuwsgierigheid om de wereld van de kunsten te exploreren. Daarom, naast Scala, dat een enorm deel van mijn beschikbare tijd in beslag neemt, wil ik ook nog mijn energie in andere projecten steken. Dat houdt mij scherp.

  -Het gaat hier om een creatie. Wie componeerde de muziek?

  Jeroen De Brauwer, een onlangs afgestudeerde bachelor in scheppende muziek. Hij volgde klassieke compositie aan het conservatorium van Gent, met als leermeesters o.m. Dirk Bross. Jeroen is een talentrijke muzikant met heel wat diverse interesses. Hij heeft een metal verleden en speelt ook in een paar experimentele groepen. Speciaal voor dit multimediale project componeerde hij een bijzonder knap werk. De partituur is misschien af en toe best wel veeleisend. Het vergt wel wat van de koorzangers. Maar het lukt. Wat ik al gehoord heb, klinkt veelbelovend. Ik hoop en denk dat we iets mooi gaan neerzetten.

  -Een eerste indruk. Qua klankkleur doet het enigszins aan de Carmina Burana denken.

  De grote koorstukken zijn eerder consonant dan dissonant, vandaar misschien de link met het werk van Carl Orff.

  -Er is ook een bevreemdend taalgebruik!

  Ja, dat is ook n van mijn inspiratiebronnen geweest. Het is niet echt een herkenbare taal, eerder een soort Litouws geworden, ook wat IJslands. We hebben alles door een taalmachine gehaald. Ik was op zoek naar een taalidioom met veel klinkers en niet te veel slotmedeklinkers. Dat is altijd moeilijk werken met een groot koor. Een massa zangers mooi gelijk laten eindigen, lukt praktisch nooit. Dus creatief omspringen met taal en klanken was de opdracht.

  -Het staat geafficheerd als multimediaal project. Wat komt er allemaal bij kijken?

  Ik streef er naar om deze voorstelling te doen met een 30-tal strijkers. Daarvoor verleent het uitstekend strijkersensemble van de Academie van Grimbergen zijn medewerking. Tijdens de voorstelling zal het koor er niet als een monoliet bij staan, maar zich verplaatsen in de ruimte. Er komt video bij kijken. We gaan werken met beelden van Michiel Hendryckx. Fotos van de rand van Brussel, die gemanipuleerd worden door een echte veejay. Het platteland en de stad, is zowat de rode draad in de voorstelling. Tegelijkertijd hebben we ook een actrice, die tussen de koorpartijen in, teksten van de schrijver Luc Morren brengt. Met al deze elementen wordt gespeeld. Het geheel is een soort van happening.

  -Een klank-, licht-en beeldcompositie. Wie kreeg je daar allemaal warm voor?

  Ik werk nauw samen met de technische staf van het CC van Strombeek, dat een heel hoog niveau heeft. Ze gaan een hele videowand installeren. Er wordt een sfeervolle belichting uitgewerkt. Er is de auteur Luc Morren die voor het tekstmateriaal zorgde. De grote kunst is om al deze elementen te laten samenvloeien. Daarvoor hebben we een regisseur ingeschakeld.

  -De koren repeteren apart en komen dan samen in een kruisbestuiving.

  Gemakshalve kregen de verschillende koren de partituur om deze met hun vertrouwde dirigent op eigen terrein en ritme in te studeren. Ondertussen zijn we al in de fase gekomen dat we gezamenlijke repetities inlassen waarin ik alles fine tune. In een laatste fase worden alle elementen samengebracht in de locatie waar de opvoeringen zullen plaatsvinden. Het is zoals een puzzel waarvan alle onderdelen naadloos in elkaar vallen en passen.

  -Jullie krijgen ook een prachtig kader, de basiliek van Grimbergen, met een unieke akoestiek om dit werk op te voeren?

  Met Scala zijn we er al een paar keer opgetreden en ik ben echt verliefd geworden op de locatie. Deze abdijkerk heeft een fantastische akoestiek en we gebruiken die ook ten volle. We garanderen in elk geval sfeer en een stevige dosis feelgoodgevoel.

  Bron: UiTinVlaanderen.be
  Gepubliceerd via www.uitdatabank.be
  Prijs
  15

  Bestel tickets
  Links
  www.ccstrombeek.be/programma/4800/sta…
  Leeftijd
  15+

  at sacristie abdijkerk Grimbergen
  Kerkplein 1

  Commercial Link from CPMNetwork associated with 10bet -
  10bet

  Grimbergen, Belgium

 2. Cole Fonseca – 7:30pm Show
  Event on 2014-07-03 19:30:00

  There are those who sing and play the blues, and then there are those wholivethe blues. Guitar slingers can be found on street corners in just about any city. The heartache of a wailing harp pours from the doorways of countless smoky bars. Life is hard. The blues are everywhere. So then, what makes bluesman Cole Fonseca so special? The fact is, his music truly is a reflection of his life, and his story is like none you have ever heard.

  For 2013, Cole Fonscea has signed with an independent/major label, and is exclusively managed and booked by Consonant Music. He will be recording his first major album, which will be released for mass distribution across the globe. The album will be produced by one of the greatest producers of all time, Toby Wright. Toby has worked with countless multi-platinum acts like Metallica, Korn, Alice in Chains, and Chris Whitley, to name a few. It was Coles modern edge, and what hes done with the blues, that piqued Tobys interest. Bands like The Black Keys and Jack White have brought the Blues to the forefront of todays generation. Cole Fonseca is next in line. He is truly an inspiration. That is what separates him from most artists. Seeing and hearing him play, after hearing his story, is simply unforgettable.

  at Biscuits
  401 Mason St
  San Francisco, United States